utorok 15. júla 2014

Úvod do nášho pôsobenia

/Napísané: 9.7.2014/

Nečakané privítanie
Po dvoch dňoch oddychu nás v sobotu (21.6.) sestra Medhin vzala do projektu Abba Gebremichael, ktorý je zameraný na prácu s deťmi v zložitých situáciách. V minulosti tento projekt nazývali „Street Children“  (deti ulice). Moja predstava bola asi taká, že tam prídeme a sestra nám v kancelárii predstaví aktivity, ktorým sa venujú. Pripravili však pre nás veľmi milé a nečakané prekvapenie.
Hneď ako sme vošli do areálu nás deti privítali nastúpené pred budovou. Jedno dievčatko a jeden chlapček nás privítali s kytičkami kvetov v rukách a za spevu sme sa presunuli do spoločenskej haly. Tam nás čakal veľký plagát s nápisom „Welcome“ (Vitajte) a na pódiu bol nalepený plagát „Welcome Andrea and Marian, Feel at Home“ (Vitajte Andrea a Marian, Cíťte sa tu ako doma). Na pódiu hrala kapela a deti v tradičnom sviatočnom oblečení tancovali. Okrem toho prebiehala ceremónia prípravy kávy, ktorou nás ponúkli. Sestra Medhin mala uvítací prejav. Tisli sa mi slzy do očí.

Potom pokračovalo tancovanie, pričom do tanca vtiahli aj nás, spievanie a za študentov nás privítal jeden z nich, Elias. Mal skutočne veľmi dobrú angličtinu. S Eliasom sme sa počas ďalších týždňov viac spriatelili a dozvedeli sa niečo o jeho neľahkom osude. Po káve prenechali slovo Majovi a mne. Majo mal so sebou vlajku Slovenska, ktorá nám poslúžila ako vhodný artefakt. Predstavili sme sa a zároveň sme predstavili aj eRko, vďaka ktorému tu sme.

Projekt Abba Gebremichael pre deti v zložitých situáciách
Potom nás vedúci projektu pán Welday oboznámil s projektom a aktivitami, ktoré v rámci neho pre deti organizujú. Deti chodia do projektu na 8 ráno. Dostanú raňajky a majú možnosť umyť sa. Dostávajú aj mydlo, prášok na pranie oblečenia a podobne. Potom idú každý do svojej školy, do projektu sa vracajú na obed a na večeru. O 17 odchádzajú domov. Medzitým majú možnosť navštevovať rôzne krúžky, napr. dramatický, tanečný, počítačový, hudobný, angličtinu atď. V projekte sa snažia pre deti zabezpečiť, aby boli v dobrej fyzickej i psychickej kondícii.

Našou náplňou práce je dopoludnia učiť deti angličtinu a popoludní počítače. Bude to tak každý deň okrem stredy dopoludnia, kedy budú mať deti spoločný kultúrny program, počas ktorého budú prezentovať svoje umelecké schopnosti, napr. v oblasti divadla, tanca, hudby, literatúry a podobne.

Momentálne je v projekte 128 detí a v blízkej dobe príjmu ďalších 31. Chcú sa však dostať na 200. Pri výbere detí spolupracujú s miestnou administratívou, ktorá im pošle zoznam detí, ktoré sú v núdzi, čo si následne preveria. Snažia sa vyberať deti tak, aby v rámci jednej rodiny bolo podporené nie viac ako jedno dieťa. Pán Welday nás zároveň upozornil na to, že sa môže stať, že niektoré deti nebudú chodiť na každú hodinu, lebo v daný deň budú napríklad pomáhať rodičom, alebo budú mať nejakú prácu na privyrobenie si, čo uprednostnia pred vzdelávaním z finančných dôvodov. Deti budú rozdelené podľa ročníkov do dvoch skupín.

V Etiópii sa  práve v tomto čase končí školský rok. Ročníky 8, 10 a 12 už mali záverečné skúšky. Ročníky 7, 9 a 11 ich budú mať v najbližšom týždni (23.6.2014). A začiatkom júla si ešte pôjdu do školy po výsledky a nové učebnice.

Dvanásty ročník je posledným ročníkom strednej školy. V projekte sa snažia, aby deti nastúpili na univerzitu a celkom sa im v tom darí. Pre deti, ktoré z 10. triedy nepostúpia do 11. organizujú tréning, aby si po ukončení školy ľahšie vedeli nájsť prácu.

Žiadne komentáre: