pondelok 22. júna 2009

Prečo práve India?

Sú tri dni pred mojím odchodom do Indie a ja som sa rozhodla napísať prvý príspevok do môjho blogu, ktorý som si mimochodom vytvorila pred rokom na Erasme v Nemecku :) Vytvorila som ho, ale prvý krát sem píšem až teraz po roku...

Takže prečo India? Už zopár rokov sa zaujímam o rozvojové krajiny. Písala som bakalársku prácu na tému Obchod ako prostriedok rozvoja chudobných štátov a témou mojej diplomovej práce je Globálna chudoba a jej príčiny. Takže prvou časťou odpovede na túto otázku by mohol byť môj záujem o problematiku rozvojových krajín, medzi ktoré sa zaraďuje aj India. Druhou časte odpovede by mohlo byť to, že som pôvodne chcela ísť viac do Afriky, ale myslela som si, že Afrika by bola príliš silné cafe, keďže som ešte v žiadnej rozvojovej krajine nebola. Tak som si radšej vybrala Indiu. A do tretice, vybrala som si Indiu kvôli tomu, že AIESEC tam ponúka veľmi širokú ponuku zaujímavých stáží a našla som ešte dvoch dobrodruhov, ktorí sa rozhodli pre Indiu, takže ideme traja a budeme v tom spolu:)

Priebežne som si ponuku stáží v AIESEC databáze pozerala asi do apríla. V polovici mája som začala komunikovať s AIESECármi z Jaipuru (mesto kam idem), 27. mája som mala telefonický pohovor s riaditeľkou neziskovky, v ktorej budem pracovať a 29. mája mi prišiel email, že ma berú. Bol to celom rýchly proces :) Potom nasledovali očkovania, vybavovanie leteniek, víz a ďalšie prípravy.

Teraz som už asi na 90% zbalená, ráno ešte idem na očkovanie,v utorok na konferenciu Perspektívy podnikania v Indii, organizovanú Nadsme, celkom sa mi to pred odchodom hodí :) Potom nejaká malá rozlúčková party a Aidios amigos :)

Zatiaľ nemám žiadnu cestovnú horúčku, ale to bude asi tým, že viem, že nejdem sama. Zisťovala som si rôzne informácie o Indii a Jaipure, takže myslím, že viem, čo môžem ako tak očakávať. No napriek tomu som zvedavá, či po vystúpení z lietadla zažijem šok. Pravdepodobne áno...

India je počtom obyvateľov druhá najväčšia krajina sveta. Má asi 1,1 mld obyvateľov. Jaipur má asi 2,3 mil obyvateľov a hustota zaľudnenia je asi 11600 obyvateľov na kilometer štvrocový. Čo je v porovnaní so Slovenskom asi 100-krát viac. Z toho vyplýva, že tam bude straľne veľa ľudí... Doprava je vraj dosť chaotická a na ceste sa stretnú autá, bicykle, chodci, kravy, rikše a kto vie čo ešte. Poriadok tam nie je veľmi v obľube a na uliciach je vraj veľa odpadkov. No dočítala som sa, že ulice medzi štvrtou a piatou ráno vyčistí najnižšia kasta a potom sú na pár minút čisté.
Voda z kohútika väščinou (alebo vždy) nie je pitná, takže si ju treba kupovať vo fľaši v obchode a jedlo majú vraj dosť korenisté a pikantné. Takže prvé týždne budem asi radšej uprednostňovať moje zásoby z domu.

Teraz v Indii začína obdobie monzúnov, takže tam často prší. Jaipur by na tom mal byť lepšie, keďže sa nachádza na severe a pri púšti. Vraj tam prší len veľmi málo, ale je tam veľmi teplo (včera bolo v predpovedi, že tam bolo asi 42 stupňov :( ) a vlhko, takže človek vyjde na ulicu a je hneď mokrý. Ženy vraj chodia dosť zahalené.

Ďalej viem, že tam premávajú rikše. Je to niečo medzi autobusom a taxíkom a je dobré zjednávať :) A to asi pri každej príležitosti a v každej situácii. Cenu je vraj dobré zraziť aspoň na polovicu.
Ak ste videli Slumdog Millionaire, tak také gangy detí sú vraj v Indii bežné. Na križovatke, ak je červená (teda neviem, či ju niekto dodržiava, hovorí sa totiž, že kto prvý príde, ten prvý ide...) tak sa k autám a iným čakajúcim objektom rozbehnú deti a začnú žobrať... Peniaze im vraj nie je dobré dávať, lebo potom by asi nebolo možné zbaviť sa ich.

Ľudia sú vraj inak celkom milí a obzerajú sa za turistami alebo sa im snažia prihovoriť sa.
Toto bolo také stručné zhurnutie toho, na čo som asi pripravená. I keď o tom informácie mám, aj tak som zvedavá, aké budú moje prvé dojmy.

Takže do počutia z Indie :) Ozvem sa o 4 dni

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

paradaaaa :) len tak dalej, super to tu vyzera!

Aduska povedal(a)...

dufam, ze to super este len bude vyzerat :) a teraz hlavne dufam, ze moj vak ma menej ako 23 kil... balenie je stale problematisch... no nech sme uz tam :)